همه چیز درباره لوله کشی ساختمان پردیس

لوله بازکنی پردیس

تخلیه چاه پردیس

لوله کشی ساختمان

همه چیز درباره لوله کشی ساختمان پردیس

یکی از مهم ترین بخش ها در ساخت و همچنین آماده سازی خانه، لوله کشی ساختمان به شمار می آید که باید با رعایت تمامی نکات و ضوابط انجام شد. بعضا از لوله کشی برای انتقال مایعات و گازها استفاده می شود البته گاهی اوقات مواد جامد نیز توسط این لوله کشی ها آماده می شوند.
اینطور گفته می شود که در ساختمان سازی از لوله های فلزی، پلاستیکی و یا سیمانی برای انتقال مواد استفاده می شود و زمانی که لوله کشی ساختمان انجام می گیرد این نوع لوله ها در جای مناسب خود جایگذاری خواهند شد. نیاز به سیستم لوله کشی برای توزیع آب و گاز در بخش های مختلف ساختمان و همچنین برای تخلیه زباله ها مورد نیاز است. دقت داشته باشید که لوله کشی ساختمان باید به صورت اصولی انجام شود و همچنین تمام لوله هایی که در این کار مورد استفاده قرار می گیرند نیز باید از نوع مرغوب باشند تا باعث بروز مشکل در این زمینه نشوند. توجه نکردن به این موضوع ممکن است که با جایگذاری لوله ها اشتباه عواقب جبران ناپذیری را به دنبال داشته باشد.هزینه لوله کشی ساختمان میتواند با توجه به متراژ خانه و محل موردنظر شما متفاوت باشد.

لوله کشی ساختمان و قوانین و قواعد

به طور کل، اینطور می گویند که از لوله کشی در صنایع مختلف استفاده می شود و اینطور نیست که تنها به ساختمان های مسکونی اکتفا کرد. تمامی مجتمع ها و صنایع هم برای انتقال مواد شیمیایی به لوله کشی نیاز دارند. البته می توان گفت که اصلی ترین استفاده از لوله کشی در ساختمان است چرا که نیاز برای انتقال آب، گاز و همچنین فاضلاب به طور همیشگی در آشپزخانه ها و همچنین سرویس های بهداشتی دیده می شود.
لوله کشی ساختمان دارای قوانین و قواعد مشخصی است که شما باید آن ها را به دست یک متخصص بسپارید تا بهترین نتیجه را داشته باشید. میتوان گفت که بسته به شرایط جغرافیایی انواع لوله کشی در محل های مختلف می تواند متفاوت باشد و اصول متفاوتی هم داشته باشد. در اینجا به کارگیری مصالحی که بتوان به عنوان مصالح درجه یک از آنها نام برد و همچنین جایگذاری آن ها جز مهم ترین نکات در این زمینه است. همچنین فردی که به عنوان متخصص در این زمینه فعالیت می کند وظیفه دارد تا از بروز هرگونه اشتباه و خطا جلوگیری کند و لوله ها را به گونه ای جایگذاری کند که استانداردهایی که برای این کار وجود دارند را رعایت کنند.
هرگونه قصور در این زمینه می توان مشکلات و همچنین خسارت های اقتصادی بی شماری را به همراه داشته باشد. در این بخش، علاوه بر معرفی کامل لوله کشی ساختمان که در بخش بالا به آن پرداختیم، میخواهیم در مورد نکات مهم لوله کشی ساختمان هم صحبت کنیم پس با ما همراه شوید.

نکات مهم در سیستم‌های لوله‌کشی ساختمان درپردیس

لوله کشی ساختمان، یکی از بایدهای هر ساختمان است که نمیتوان آن را نادیده گرفت. البته معمولا به دلیل اینکه پیش از ساخت ساختمان انجام می گیرد فردی که میخواهد در ساختمان زندگی کند آن ها را نخواهد دید اما هرگونه سهل انگاری در این زمینه می تواند به ضرر فردی شود که در خانه زندگی می کند.

لوله کشی مربوط به فاضلاب درپردیس 

این بخش در واقع از اهمیت ویژه ای برخوردار است و ممکن است که انجام ندادن یک لوله کشی مناسب و صحیح، شما را دچار مشکلاتی کند که تعمیر و همچنین برطرف کردن آن ها مدت زمان زیادی به طول بینجامد. بنابراین گفته می شود که همیشه کار لوله کشی ساختمان خود را به یک فرد متخصص در این زمینه بسپارید. نکاتی که جز نکات فنی به شمار می آیند و باید آن ها را در لوله کشی ساختمان مورد توجه قرار داد شامل موارد زیر است:
۱٫ شما باید در روند ساخت و ساز مراقب ابزارها و همچنین لوله ها باشید. دقت داشته باشید که لوله کشی ساختمان در همان مراحل اولیه ساخت و ساز انجام خواهد شد و به همین دلیل هم امکان آسیب دیدگی لوله ها بسیار زیاد است. کاری که شما در این مرحله باید انجام دهید این است که لوله ها را در مکانی نگه دارید که کمترین میزان آسیب دیدگی را شامل شوند. برای این کار معمولا پوشش هایی برای لوله ها خریداری می شود که شما میتوانید آن ها را در این پوشش ها قرار دهید و پس از اینکه در مسیرلوله کشی ساختمان استفاده کردید روی آن ها را با سیمان بپوشانید. همچنین باید دقت داشته باشید که لوله ها حین جابه جایی در مسیری که آفتاب به آن ها میخورد قرار نگیرند و با یک عایق مناسب آن ها را در مقابل نور محافظت کنید.
۲٫ یکی دیگر از کارهایی که میتوانید انجام دهید استفاده از فوم های لوله مقاوم در برابر نور خورشید است. معمولا لوله هایی که از آن ها در لوله کشی ساختمان استفاده می شود اگر براییک مدت زمان طولانی مقابل نور خورشید قرار بگیرند آسیب خواهند دید و لذا استفاده ازیک پوشش و عایق برای آنها ضروری است.
۳٫ اگر لوله قرار است به شکل توکار قرار بگیرد، باید مسیرهای افقی را تنها در بخش کف ساختمان مورد نظر داشته باشید. در نهایت هم میتوانید این نوع لوله ها را برای رسیدن به شیرآلات وارد دیوار کنید.
۴٫ از اورینگ هایی که در لوله کشی ساختمان جز بخش های اصلی به شمار می آیند به درستی استفاده کنید. در واقع بعد از مدتی ممکن است که مشکل نشتی در این زمینه پیش بیاید و شما باید هزینه های بسیار زیادی را برای تعمیر لوله های خود خرج کنید. معمولا میتوانید اورینگ های اصلی را که در لوله کشی ساختمان مورد استفاده قرار می گیرند از نمایندگی های مجاز خریداری کنید.

لوله کشی در سقف درپردیس

۵٫ همانطور که باید در گرما از لوله های خود مراقبت کنید و آن ها را بپوشانید، در سرمای نیز ممکن است که لوله ها یخ بزنند پس باید آن ها را با یک عایق مناسب کارو کند.سرمای بیش از حد علاوه بر اینکهیخ زدگی لوله ها را به دنبال دارد باعث ترکیدگی آن ها نیز خواهد شد.
همانطور که گفتیم، در این بین استفاده از فوم های لوله مقاوم و همچنین پوشاندن لوله هایی که در لوله کشی ساختمان مورد استفاده قرار می گیرند از جمله مهمترین نکات است که باعث افزایش عمر آن ها خواهد شد و نیاز شما به تعمیرات را حذف خواهد کرد.

قواعدلوله کشی ساختمان درپردیس

به طور قطع، لوله کشی ساختمان هم مانند هر کار دیگری قواعد و اصول مربوط به خود را دارد که باید آنها را رعایت کنید تا بتوانید به طور صحیح از این مرحله عبور کنید. در نظر داشته باشید که این قوانین که باید آنها را در زمینه لوله کشی رعایت کنید به عنوان اصول لوله کشی ساختمان شناخته می شود. در قیمت لوله کشی ساختمان باید متراژ خانه و همچنین نوع لوله ها همراه با رعایت این اصول توسط فرد لوله کش دقت کنید.
اولین قانونی که باید بدانید این است که در لوله کشی ساختمان های مسکونی و همچنین در ساختمان های اداری، نیاز به آب تمیز برای کارکنان وجود دارد. در این حال باید از لوله هایی استفاده کرد که میزان آسیب رسانی آنها کمتر است. اصل دیگر در لوله کشی ساختمان مربوط به سرویس های بهداشتی می شوند. معمولا این مکان ها نیاز به آب پرفشار هستند و لوله کشی ها باید به گونه ای انجام شود که همیشه آب پرفشار برای این بخش ها تامین شود.

لوله کشی ساختمان با استفاده از لوله های پلاستیکی

امروزه اکثر بخش هاییک شهر از فاضلاب شهری بهره مند هستند و به همین دلیل هم در این مناطق لوله های فاضلاب ساختمان شما باید به طور حتم به لوله های فاضلاب شهری متصل شوند. دقت داشته باشید که در لوله کشی ساختمان، گرمای بیش از حد هم مشکل آفرین خواهد شد و به همیندلیل هم حفظ ایمنی در لوله کشی ساختمان از مهم ترین نکات است. در این بخش لوله ها و همچنین اتصالاتی که به وسایل گرمایشی و همچنین آبگرمکن ها متصل می شوند باید به گونه ای تنظیم شوند که اگر تحت شرایطی منفجر شدند، دمای بیش از حد آب صدمه ای را به ساختمان و ساکنان آن وارد نکند.
از دیگر موارد که در راستای همینلوله کشی ساختمان و عدم انفجار است میتوان به جنس لوله ها اشاره کرد. این نوع لوله ها باید به گونه ای انتخاب شوند که کمترین خوردگی در آن ها ایجاد شود. در دوران گذشته، استفاده از لوله های فلزی باب بوده است که با خوردگی هایی که در آن ها انجام می گرفت در نهایت باعث ایجاد نشتی می شدند.
نظافت و تمیزی لوله ها از جمله بخش های دیگری است که در لوله کشی ساختمان باید به آن دقت کنید. لوله های ساختمان باید عاری از هرگونه آلودگی در دیوار و یا کف باشند چرا که این نوع آلودگی ها پس از مدتی به افراد منتقل می شوند و باعث بروز مشکلات جدی می شوند.
یکی از مشکلاتی که بعضا افراد با آن روبرو می شوند این است که فاضلاب از لوله ها به داخل آب بازگشت پیدا می کند در صورتی که نباید اینطور باشد. لوله کشی هایی که برای مجرای فاضلاب مورد استفاده هستند باید به گونه ای باشند که آب های آلوده بدون هیچ مانعی وارد شبکه فاضلاب شهری شوند و همچنین برای اینکه مطمئن شوید که در لوله کشی های دیگر گاز بازنمیگردد. شما میتوانید برای مطمئن شدن از عدم بازگشت گاز و فاضلاب، از دریچه های بازدید بیشتر در طول مسیر لوله کشی استفاده کنید.

استفاده از انواع مختلف لوله های در لوله کشی ساختمان

دو اصل مهم در لوله کشی ساختمان

درلوله کشی ساختمان دو اصل مهم وجود دارد که باید به آن ها دقت کنید. اصل اول این است که شیب دادن به لوله ها باید به گونه ای باشد که از انسداد لوله های دیگر جلوگیری شود و همچنین تخلیه آن ها نیز به صورت آسان تر مهیا شود و نکته بعدی هم مربوط به جریان معکوس فاضلاب است که باید با تراز کردن و همچنین شیب بندی مناسب به آن برسید.همانطور که گفته شد استفاده از دریچه های بازدید هم به شما در مطمئن شدم عدم بازگشت مواد کمک خواهد کرد.
مهم ترین اصل در لوله کشی ساختمان البته حفظ ایمنی است. که باید به آن دقت کنید. لوله های و همچنین اتصالاتی که باید به سیستم های گرمایشی متصل شوند، علاوه بر اینکه باید از جنس مرغوبی باشند تا خراب نشوند، باید به گونه ای جایگذاری شوند که در صورت بروز انفجار مشکلی برای ساکنین و ساختمان ایجاد نشود.
گام های اساسی در لوله کشی
اولین گام در لوله کشی، استفاده از نقشه ساختمان است. فردی که به عنوان لوله کش در این زمینه کار می کند نقشه را بررسی خواهد کرد و سپس نحوه اجرای صحیح لوله ها را به شما خواهد گفت. این کار تاثیر بسیار زیادی روی کاهش هزینه ها و همچنین هزینه های نگهداری در آیندهخواهد داشت.
در گام بعدی شما باید نوع لوله ها را انتخاب کنید. این مرحله می تواند با توجه به نوع لوله انتخاب شما متفاوت باشد. بعد از اینکه نقشه را تهیه کردید، زمانی که نوبت به انتخاب لوله می رسد میتوانید پارامتر های مختلفی مانند فشار و میزان آب را مورد بررسی قرار دهید تا بتوانید نوع و اندازه لوله ها را مشخص کنید.
لوله هایی که در بازار وجود دارند با جنس ها و کاربردهای بسیاری موجود هستند. شما با یک جست و جوی ساده میتوانید خصوصیات تمام آن ها را ببینید . بعد از اینکه جنس لوله را انتخاب کردید، هم اکنون پروسه لوله کشی ساختمان آغاز خواهد شد. دقت کنید و اتصالات بین لوله ها را به درستی و با ظرافت کامل مشخص کنید.

لوله کشی ساختمان از کجا آغاز می شود؟

به طور کل میگویند که لوله کشی ساختمان از قسمت پایینی ساختمان آغاز می شود و به طبقات بالاتر می رسد. معمولا بعد از اینکه لوله کشی انجام می شود، واحد های اصلی را با درپوش خواهند پوشاند و به سراغ طبقه های دیگر می روند. در نهایت نیز به وسیله اتصالاتی که در لوله ها وجود دارد آن ها را به یکدیگر متصل خواهند کرد تا مشکلی در این زمینه به وجود نیاید.

لوله کشی ساختمان در مراحل اولیه ساخت

در مرحله بعدی اما آب را وارد لوله ها می کنند تا ببینند که آیا مشکلی در این زمینه وجود دارند یا خیر. در این بخش معمولا هواگیری نیز انجام می شود تا آب به صورت کامل در لوله ها جریان داشته باشند. بعد از دو مرحله تست کردن، یک مرحله دیگر تست انجام می شود تا مطمئن شوند که کار لوله کشی ساختمان بی عیب و نقص انجام شده است. خدمات لوله کشی ساختمان شامل تمامی این تست ها می شود.
نکته ای که در لوله کشی ساختمان مورد اهمیت است، شرایط آب و هوایی است که مسائل مختلف باید با توجه به استانداردهای آن انجام شود. اگرچه گفته می شود که قوانینلوله کشی ساختمان در کشور و یا همچنین مناطق مختلف متفاوت است، رعایت نکات بهداشتی اما از مهمترین مسائلیاست که باید به آن دقت کنید. در این نوع قوانین گفته می شود که لوله کشی فاضلاب ساختمان برای خروج مواد مضر از اهمیت بیشتری نسبت به سایرین برخوردار است.
نقاطی که برای عبور لوله ها در نظر گرفته شده است، میزان محافظت از لوله ها و همچنین عدم آسیب رسی به آن ها از جمله مواردی هستند که باید به آن ها دقت کنیم. موارد دیگری ضمن این کار به عنوان مزایای لوله کشی صحیح ایجاد خواهد شد که شامل موارد زیر هستند:
• شما با انجام این کار، ایمنی را تا حد بسیار زیادی رعایت خواهید کرد و همچنین استانداردهای موجود در این زمینه بر سرعت حرکت آب، حرکت زباله ها و همچنین فاضلاب تاثیر خواهد داشت. در صورت بروز حادثه نیز، لوله کشی ها کمترین آسیب را خواهند دید.

لوله کشی ساختمان از قیمت های پایینی

• رعایت ایمنی اما ممکن است که هزینه های زیادی را به همراه داشته باشد و حتی مدت زمان لوله کشی را افزایش دهد اما باید در نظر داشته باشید که این هزینه ها، نسبت به هزینه های تعمیراتی که در صورت قصور باید آنها را انجام دهید بسیار ناچیز هستند.
• بهینه سازی و صرفه جویی اقتصادی در لوله کشی ساختمان یکی از بخش های مهم است. به منظور این کار، معمولا باید مسیرلوله کشی ساختمان به درستی انتخاب شود تا کمترین مشکل در این زمینه به وجود بیاید. دقت داشته باشید که انتخاب یک مسیر نادرست، علاوه بر اینکه هزینه های لوله کشی ساختمان را افزایش می دهد ممکن است که شدت فشار آب را نیز تحت تاثیر قرار دهد. از طرفی هم بایدلوله کشی ساختمان به گونه ای انجام شود که مقدار هدر رفت لوله کاهش پیدا کند نه افزایش!
• اگر میخواهیدلوله کشی ساختمان را انجام دهید باید از تجهیزاتی استفاده کنید که بهینه هستند و در این زمینه تایید شده اند. اگر این کار را انجام ندهید، هزینه های مربوط به لوله کشی افزایش خواهند یافت. ممکن است که دو ساختمانی که یک شکل هستند در هزینه های لوله کشی با هم متفاوت باشند و همین هم باعث می شود که نتایج مالی در آن ها متفاوت باشد.

خدمات لوله کشی ساختمان پردیس

لوله کشی

لوله کشی چیست؟

سیستم لوله‌کشی به سیستم یکپارچه انتقال آب یا فاضلاب در ساختمان گفته می‌شود که شامل لوله‌ها اتصالات، پمپ‌ها، عایق‌ها، مبدل‌های حرارتی، شیرها و مخازن می‌باشد.

انواع لوله کشی

 

لوله‌کشی «توکار» و «روکار»

لوله‌کشی با هدف عبور سیالات در ساختمان صورت می‌گیرد که شامل آب و فاضلاب می‌شود.

لوله‌کشی، اعم از اینکه برای انتقال آب باشد یا برای خارج کردن فاضلاب از بنا، به دو روش «روکار» و «توکار» اجرا می‌شود. در ادامه با این دو روش آشنا می‌شویم.

البته لوله کشی‌های مربوط به آب و فاضلاب تفاوت‌هایی بنیادین دارند هر کدام نیاز به تخصصی ویژه دارد که باید مورد توجه قرار گیرد. در ادامه به تفصیل به‌صورت جداگانه به لوله‌کشی‌های آب و فاضلاب خواهیم پرداخت.

 

لوله‌کشی توکار:

این لوله‌کشی

توکار، لوله‌ها در  داخل بنا تعبیه می‌شود. یعنی لوله‌ها ازدرون یوار، سقف یا کف

ساختمان عبور کرده و با مصالحی چون سیمان، بتن یا گچ پوشانده می‌شوند که هم لوله‌ها

را از دید مخفی کرده و بر زیبایی بنا می‌افزاید و هم از لوله‌ها در مقابل صدمات

ناشی از فشار و ضربه محافظت می‌کند.

همین امر باعث شده،

لوله‌کشی توکار در اماکن مسکونی، ادای، تجاری پرکاربرد باشد و تقریباً همه‌جا از

این روش استفاده شود.

البته لوله‌کشی توکار معایبی نیز دارد. به‌طور مثال، در صورت نشتی لوله‌کشی توکار، تعویض لوله‌ها و رفع نشتی‌ها مستلزم تخریب بنا است. البته متخصصان لوله‌کشی و لوله‌بازکنی، با استفاده از دستگاه‌های پیشرفته، محل نشتی را با دقت مشخص کرده و با کمترین تخریب و تحمیل کمترین هزینه، اقدام به رفع نشتی لوله‌های توکار می‌نمایند

افزایش یا کاهش انشعابات، و رفع اشکالات لوله‌کشی اولیه مستلزم تخریب بنا و هزینه‌های به نسبت بیشتری است. به همین سبب باید در ابتدا، یک متخصص کارآزموده لوله‌کشی را انجام دهد تا از هزینه‌های بعدی جلوگیری شود. در ادامه در مورد ویژگی‌های یک لوله‌کشی استاندارد و حرفه‌ای بیشتر توضیح خواهیم داد..

مزایا و معایب لوله‌کشی توکار را می‌توان به‌طور خلاصه، به صورت زیر بیان کرد:

مزایا:

۱. پنهان بودن لوله‌ها و زیبایی محیط

۲. محافظت از لوله‌ها در مقابل ضربه و

فشار

معایب:

۱. عیب‌یابی دشوار و تخصصی

۲. دشواری و پرهزینه بودن تعویض لوله‌ها

۳. تخریب بیشتر بنا در صورت نشتی

۴. دشواری رفع اشکالات لوله‌کشی اولیه.

۵. دشواری افزایش یا کاهش انشعابات.

لوله‌کشی روکار:

در لوله‌کشی روکار، لوله‌ها روی دیوار، کف یا زیر سقف تعبیه می‌شوند. هرچند در این روش، لوله‌ها هموارده دیده شده و ممکن است به زیبایی محیط صدمه بزند، اما لوله‌کشی روکار نیز مزایایی دارد که گاهی اوقات استفاده از آن توصیه می‌شود.

به‌طور انجام تعمیرات، رفع نشتی و حتی تعویض لوله‌های توکار، به نسبت راحت بوده و نیازی به تحریب بنا ندارد. حتی کاهش یا افزایش انشعابات نیز کاری به نسبت کم هزینه است. (به نسبت روش توکار)

در بسیاری از ساختمان‌ها، پس از تکمیل ساختمان، و حتی بعد از سالها استفاده از آنها، ممکن است نیازی بر کاهش یا افزایش انشعابات ایجاد شود. در این صورت، معمولاً به علت راحتی و کم‌هزینه‌تر بودن لوله‌کشی روکار، از آن استفاده می‌شود.

بدین ترتیب می‌توان مزایا لوله‌کشی روکار را به صورت زیر برشمرد:

مزایا:

۱. نشتی‌یابی بسیار ساده و راحت

۲.تعویض راحت‌تر و ارزان‌تر لوله‌ها

۳. راحتی و ارزانی رفع نشتی

معایب:

۱. عیب‌یابی دشوار و تخصصی

۲. دشواری و پرهزینه بودن تعویض لوله‌ها

۳. تخریب بیشتر بنا در صورت نشتی

انواع لوله‌های آبرسانی ساختمان:

لوله فولادی

پرکاربردترین نوع لوله در لوله‌کشی ساختمان است. به دو روش بدون درز و جوشی استفاده می‌شوند.

لوله گالوانیزه

لوله‌ای است فلزی که با یک لایه از عنصر روی پوشش داده شده است. به پوشش لوله با عنصر لوی گالوانیزه‌کردن می‌گویند.لوله‌های گالوانیزه، چون از جنس فلز هستند، در مقابل ضربه و شکستگی مقاومت خوبی دارند.

لایه پوششی از جنس روی، دوام لوله گالوانیزه در مقابل ساییدگی و فرسایش را افزایش داده است.

به عبت گران بودن لوله گالوانیزه، معمولاً از لوله گالوانیزه برای لوله‌کشی در حجم کم استفاده می‌شود.

لوله مسی

مقاومت بالایی در برابر تغییرات آنی دمای آب داشته و در انتقال آب گرم و سرد (رفت و برگشت) در پکیج، شوفاژ، و سیستم‌های تهویه هوا کاربرد دارد.

لوله مقاومت خوبی در مقابل رسوب دارد و به سختی رسوب می‌گیرد.

لوله پلی اتیلن

نوعی لوله پلاستیکی است که علاوه بر تحمل بالای فشار سیالات از دوام بالایی برخوردار است.

کاربردها:

سیستم گرمایشی (شوفاژ و پکیج)

توزیع آب گرم و سرد ساختمان

شبکه فاضلاب

امروزه بیشترین کاربرد را در بین لوله‌های ساختمانی، لوله پلی‌اتیلن دارد.

این لوله‌های در مقابل اشعه ماورای بنفش نور آفتاب ضعیف هستند. حتی در هنگام حمل نیز بهتر است نوز آفتاب در زمان طولانی به آن‌ها نتابد.

این لوله‌های در مقابل موش‌خوردگی ضعیف هستند و موش‌ها می‌توانند با دندان‌های تیز خود به این لوله‌های آسیب زده و حتی در مورادی که برای لوله‌های فاضلاب استفاده شده باشند، ممکن است این لوله‌ها امکان ورود موش به داخل ساختمان را فراهم کنند. برای جلوگیری از موش خوردگی می‌توان در مسیر عبور لوله سوراخ‌های ایجاد کرده و داخل آن‌ها از غلاف فلنج‌دار فلزی استفاده نمود. همچنین می‌توان از دیگر مصالح مقاوم در برابر موش‌خوردگی نیز استفاده کرد.

لوله PVC

این لوله‌ها در مقابل حرارت و اشتعال مقاوم هستند.

اما در مقابل یخ‌زدگی و ترکیدگی در اثر یخ زدن آب

درون آن‌ها بسیار ضعیف می‌باشند.

از عایق‌بندی جهت محافظت از سرما و یخ‌زدگی باید استفاده شود.

لوله پلیکا

لوله‌های PVC و U-PVC  را معمولاً لوله پلیکا می‌گویند.

لوله پلیکا در مقابل خوردگی و ضرفه مقاوم  بوده و ضد حریق می‌باشد.

بیشترین مصرف لوله پلیکا در شبکه فاضلاب است.

لوله ۵ لایه

از ۵ لایه مقاوم تشکیل شده.

دو لایه پلیمری، یک لایه عایق و دو لایه چسب قوی

رسوب کمتری می‌گیرد

در سیستم گرمایش از کف و شوفاژ و رادیاتور بهترین گزینه است.

انواع روش‌های اتصال لوله

اتصالات پیچ‌دار؛

 لوله‌ها از درون و بیرون رزوه خورده و مانند پیچ و مهره درون هم می‌پیچند و محکم می‌شوند.

اتصالات فلنجی:

در انتهای هر لوله یک صفحه وجود دارد که لوله‌ها با پیچ شدن این صفحات به یکدیگر، به هم متصل می‌شوند.

به راحتی قطعات لوله از هم جدا شده و قابل تعویض هستند.

برای جلوگیری از نشت آب، بین دو صفحه از واشر استفاده می‌شود. خرابی واشر می‌تواند باعث نشتی آب شود.

اتصالات جوشی:

لوله‌ها و اتصالات به‌صورت مستقیم به هم جوش داده می‌شوند.

بیشترین کاربرد این نوع اتصال در لوله‌کشی گاز ساختمان است.

الزامات لوله کشی

نباید سیستم لوله‌کشی به‌گونه‌ای باشد که لوله و اتصالات وزن زیادی را به سیستم تحمیل کند.

تکیه‌گاه لوله باید به‌گونه‌ای باشد که از افتادگی لوله‌ها جلوگیری کند و در عین حال اجازه حرکت آزادانه لوله برای پاسخ به انقباض و انبساط طبیعی فراهم شود.

در صورتی که لوله‌کشی نیاز به تخلیه مداوم بخار دارد (مانند لوله‌کشی فاضلاب)، نقاط مناسب در آن درنظر گرفته شود.

برای لوله‌ها عایق مناسب درنظر گرفته شود تا از ضربه، خوردگی و فرسایش در امان باشند.

عایق لوله‌کشی

در مواردی که لوله‌کشی برای انتقال موادی با ختلاف دمای زیاد نسبت به محیط به‌کار می‌روند، مانند انتقال آب گرم در سیستم گرمایشی، از اتلاف انرژی جلوگیری کرده و لوله‌ها را در مقابل  آسیب‌های محیطی نیز حفظ می‌کند.

ویژگی‌های عایق مناسب:

۱. عایق حرارتی و جلوگیری از اتلاف انرژی

۲. عمر طولانی

۳. ضد باکتری و ویروس

۴. سهولت نصب و کاربری آسان

۵. توانایی حفظ شکل و خاصیت هنگام تماس با آب

روش های لوله کشی آب

۱. لوله‌کشی سنتی

در این روش لوله‌های آب وارد ساختمان شده و هر جا که لازم باشد از آن انشعاب گرفته می‌شود.

در لوله‌کشی سنتی، معمولاً از لوله‌های فولادی استفاده می‌شود که وزن زیادی دارند.

۲. لوله‌کشی انشعابی

در این روش انشعاب هر واحد از رایزر اصلی گرفته شده و بین لوله آب سرد و گرم هم تفاوتی وجود ندارد. این شیوه لوله‌کشی با استفاده از لوله‌های پلاستیکی نیز قابل اجرا است.

۳. لوله‌کشی کلکتوری

در این روش برای هر واحد شیر جداگانه در نظر گرفته می‌شود تا از افت فشار در اثر مصرف دیگر واحدها جلوگیری شود. وسیله‌ای که برای هر واحد امکان داشتن یک شیر جداگانه را فراهم می‌کند، کالکتور گفته می‌شود و این روش در‌واقع روشی است که در آن از کلکتور استفاده می‌شود.

این روش بیشتر برای ساختمان‌هایی با تعداد واحدهای زیاد به کار می‌رود.

در این روش، لوله‌های یا به‌صورت تو کار و یا به صورت زیرسقفی تا واحد‌ها اجرا می‌شوند.

در این روش حداقل به دو کالکتور، یکی برای آب گرم و یکی برای آب سرد نیاز است. مگر اینکه آب گرم هر واحد درون خودش و با استفاده از سیستم گرمایشی اختصاصی فراهم می‌شده باشد.

در صورتی که ساختمان دارای سیستم گرمایش یا سرمایش متمرکز باشد، برای هر یک به کالکتور‌های جداگانه نیاز داریم.

داکت کشی

معمولاً برای پوشاندنکل سطح لوله های روکار از قاب‌های مخصوص لوله استفاده می‌شود

روش‌های لوله‌کشی فاضلاب

۱. روش سنتی

این روش در ساختمان‌های قدیمی استفاده می‌شود. در اینر وش بعد از کارگذاری لوله‌های فاضلاب و سیفون‌های مربوطه، لوله‌کشی را زیر مصالح ساختمانی رفن می‌کنند.

هزینه اجرای این روش پایین بوده ولی اگر سیستم دچار مشکل شود، هزینه‌های کندن و تعمیرات زیاد خواهد بود.

۲. روش زیرسقفی:

در این روش لوله‌های در زیر سقف طبقه پایین قرار داده می‌شوند.

در این روش، لوله‌های تخت فشار نیستند و امکان دسترسی و تعمیر آن بسیار آسانتر از روش سنتی است.

انواع لوله‌کشی ساختمان

لوله‌کشی آب

اگر به‌صورت اصولی اجرا نشود، خسارات جبران ناپذیری به دنبال دارد و گاهی اصلا نمی‌توان از تبعات لوله‌کشی غیراصولی اولیه خلاص شد.

لوله‌کشی سرد:

لوله‌کشی ساختمان که در آن آب با دمای معمولی جریان دارد را لوله‌کشی سرد می‌گویند.

لوله‌کشی گرم:

نوعی لوله‌کشی است، مخصوص رساندن آب گرم به محل مصرف.

لوله‌ها باید در مقابل تغییرات دمایی و بخصوص در مقابل دمای بالا مقاوم باشند و تغییر شکل ندهند یا گرما در گذر زمان، منجر به افت کیفیت مواد لوله‌ها نشود.

لوله‌کشی فاضلاب:

به سیستم خارج کردن آبهای مصرف شده در ساختمان، لوله‌کشی فاضلاب گفته می‌شود.

جنس لوله‌ها میزان رسوب پذیری آن‌ها از اهمیت زیادی برخوردار است.

تراز بودن و شیب مناسب برای جریان راحت فاضلاب از اهمیت زیادی برخوردار است. در صورتی که شیب‌بندی فاضلاب اصولی و درست نباشد، انباشت فاضلاب باعث رسوب و گرفتی شده و این مشکل ممکن است هیچ‌گاه برطرف نشود. مگر با صرف هزینه‌های بالای لوله‌کشی مجدد سیستم فاضلاب.

لوله‌کشی فاضلاب

به سیستم خارج کردن آبهای مصرف شده در ساختمان، لوله‌کشی فاضلاب گفته می‌شود.

جنس لوله‌ها میزان رسوب پذیری آن‌ها از اهمیت زیادی برخوردار است.

تراز بودن و شیب مناسب برای جریان راحت فاضلاب از اهمیت زیادی برخوردار است. در صورتی که شیب‌بندی فاضلاب اصولی و درست نباشد، انباشت فاضلاب باعث رسوب و گرفتی شده و این مشکل ممکن است هیچ‌گاه برطرف نشود. مگر با صرف هزینه‌های بالای لوله‌کشی مجدد سیستم فاضلاب.

آسیب‌های لوله‌های توکار

یخ‌زدگی:

لوله‌های توکار خارج از ساختمان که با عمق کمی کار شده‌اند، در زمستان‌های سرد و در یخبندان، با تهدید یخ زدگی و ترکیدگی مواجه هستند.

در صورت عدم امکان کار کردن لوله‌ها در عمق زیاد، باید از عایق‌های حرارتی مناسب استفاده کرد.

ترک خودرگی:

عمق نامناسب از کف زمین یا استفاده از مصالح ضعیف در پوشش و عایق‌کاری لوله‌ها ممکن است باعث شود در اثر گرمای زیاد، لوله‌های منبسط شده، تحت فشار قرار گرفته و ترک بخورند.